splash
Welkom
Mijn naam is Birgitte de Vries en ik ben Orthomoleculair therapeut, PNI-therapeut en psycholoog.
Op dit ogenblik neemt Breinbewust geen nieuwe patiënten in behandeling!
 

Orthomoleculaire geneeskunde

“Wat dan ook de vader van een ziekte is, de moeder is altijd verkeerde voeding”

Hippocrates (460-373 v.Chr.)

De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. Maar ook huidige wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat er een duidelijke relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Tegenwoordig is het algemeen bekend dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaat ziekten en ouderdomsdiabetes.

In de orthomoleculaire geneeskunde wordt er gestreefd om de moleculen (cellen) van het lichaam optimale voedingsstoffen aan te bieden zodat deze hun functie goed uit kunnen oefenen. Op deze manier worden de basisvoorwaarden voor een gezond lichaam en een krachtige geest gegeven.

Dit betekent dat we aan de hand van uw voedingspatroon gaan kijken of alle cellen en organen van het lichaam de juiste vitaminen, mineralen en bouwstoffen krijgen. Tekorten hieraan kunnen het optimaal functioneren van het lichaam belemmeren, waardoor ziektes kunnen ontstaan.

Het meest gebruikte voorbeeld is bijvoorbeeld foliumzuur. In de reguliere geneeskunde wordt nu ook geadviseerd om tijdens de zwangerschap dit supplement te slikken omdat het niet genoeg uit de voeding kan worden gehaald. Extra foliumzuur innemen verkleint de kans dat een kindje geboren gaat worden met een open ruggetje.

In de orthomoleculaire geneeswijze zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen van tekorten en de gevolgen hiervan. Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het dus nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen.

Maar in de praktijk wordt er breder gekeken en wordt er uitgebreid op uw klacht in gegaan. Zo is naast de voeding ook uw bewegingspatroon van belang. Ondervindt u veel stress en hoe gaat u daar mee om? Hoe is de balans tussen inspanning en ontspanning? Belasting en belastbaarheid?

In een uitgebreid gesprek wordt dit in kaart gebracht en samen met u wordt er dan een therapieplan opgesteld om uw klachten te verminderen en uw gezondheid te verbeteren.

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut er van op de hoogte is wat u gebruikt.