splash
Welkom
Mijn naam is Birgitte de Vries en ik ben Orthomoleculair therapeut, PNI-therapeut en psycholoog.
Op dit ogenblik neemt Breinbewust geen nieuwe patiënten in behandeling!
 

Wat is PNI?

PNI staat voor Psycho-Neuro-Immunologie.

Deze geneeswijze is gebaseerd op de interactie tussen psychische processen, het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Om een beter begrip te krijgen van het functioneren van het menselijk lichaam en het ontstaan van ziekte, wordt een interdisciplinaire benadering toegepast. Dit betekent dat er vanuit verschillende medische specialisaties, bijvoorbeeld de psychologie, neurologie, immunologie, moleculaire biologie en sociologie word gekeken naar de werking van het lichaam.
Belangrijk hierbij is hoe de verschillende systemen in het lichaam, bijvoorbeeld het immuunsysteem en de hersenen, maar ook organen onderling, met elkaar “communiceren”. Dit gaat vooral via hormonen en neurotransmitters. Als er een storing optreedt in dit proces kan dit leiden tot een ontregeling van het immuunsysteem of de werking van de organen.

Langdurig slaaptekort kan bijvoorbeeld leiden tot het aanmaken van extra stresshormonen die de normale functie van het immuunsysteem verstoren zodat je vatbaar wordt voor onder andere virussen. Maar ook bij een ontsteking in de darmen komen er stoffen vrij die van invloed zijn op de hersenen en daardoor psychische problemen kunnen geven zoals depressie. Maar een goede darmwerking is ook van belang voor de vertering van ons voedsel. Gebeurt dit niet of niet voldoende dan kan het lichaam een tekort krijgen aan bepaalde voedingsstoffen. Een tekort aan magnesium kan bijvoorbeeld leiden tot verkramping van spieren maar ook tot obstipatie.

Bij PNI-therapie wordt er dus niet alleen gekeken naar het functioneren van het lichaam maar ook naar andere factoren zoals eetgedrag, beweging, slaapritme en sociale omstandigheden.
Een verscheidenheid aan ziektebeelden kunnen zo behandeld worden. Diabetes, hart- en vaataandoeningen, reumatische artritis, osteoporose, darmklachten, fibromyalgie, (chronische) vermoeidheid, hormonale klachten, huidklachten, allergieën etc. etc.

Maar ook klachten als depressie, burn-out, slapeloosheid, ADHD, geheugen- en concentratiestoornissen etc. hebben veel baat bij de PNI-therapie.